3+1 gyönyörű madridi park

3+1 gyönyörű madridi park

Az első szembetűnő dolog amit Madridban tapasztaltam, hogy szinte nincs olyan utca, amit ne kereszteznének óriási zöldellő fák. Madrid Európa egyik legzöldebb városa, ugyanis itt a legmagasabb az egy főre jutó zöld terület. A város hatalmas zöld kertjei fantasztikus kontrasztban állnak az egyébként szintén monumentális, fehér neobarokk épületekkel. A városnézések során mindig keresem az olyan helyeket, ahol ejtőzhetek kicsit a fák árnyékában, hogy aztán újult erővel ismét nyakamba vegyem a várost. Íme 3 olyan madridi park, ahol ti is nyugodtan elbóbiskolhattok kicsit.

1. El Retiro Park

A leghíresebb és egyben legnagyobb madridi park az El Retiro, azaz a “búvóhely”. A park tele van mesés dolgokkal, itt található a csónakázótó Alfonz lovasszobrával, a Palacio de Velázquez kiállítóterem, rengeteg szökőkút, és a kedvencem: a Palacio de Cristal, vagyis a kristálypalota. A park ingyenesen látogatható, és a város több pontján is van bejárata.

Csónakázótó a madridi el retiro parkban

Szökőkút az El Retiro parkban

A park legromantikusabb helyét, a madridi kristálypalotát Velázquez építette és egykor a Fülöp-szigeteki növény-és állatvilág bemutatására szolgált. Ma inkább kiállítások, rendezvények helyszíne. A lemenő napfényben szivárvány színben pompázik, nagyon különleges látvány. Sajnos mikor ott jártunk, az ajtón nem tudtunk bejutni, mert épp egy installációt építettek benne, ami miatt borzasztóan mérges voltam…Bár azért kívülről is fantasztikus volt a látvány:

A madridi krisálypalota

Kilátás az El Retiro parkra a kristálypalota lépcsőjéről

Az El Retiro Park hatalmas területen fekszik. A helyiek kedvelt sportoló helye, rengetegen futnak, bicikliznek itt, ráadásul még egy nagy szabadtéri fitness park is van. Sőt! Egy rózsakert is elfért ide, amit mindenképp érdemes megnézni, mert az is csodaszép.

Rózsakert az El Retiro parkban

Madridi rózsakert

2. Real Jardín Botánico

A park mellett, a Prado Múzeum előtt található a 8 hektáros királyi botanikus kert, vagyis a Real Jardín Botánico. Mivel a barátnőm, akivel utaztam táj- és kertépítész ezt semmiképp sem hagyhattuk ki. A belépő 4 euro, a nyitvatartás havonta változik, de általában reggel 10 és este 7 között be lehet jutni. További infót a kertről itt találsz!

A királyi botanikus kert Madridban

Botanikus kert Madridban

3. Jardines de Sabatini

A Sabatini kert a királyi palotához tartozik, szimmetrikus elrendezésével és geometrikus mintáival a neoklasszikus stílus tökéletes megtestesítője. A kert ingyenesen látogatható, és nyitva van a hét minden napján reggel 9-től este 9-ig.

Sabatini kert Madridban

Séta a madridi Sabatini kertben

+1. Az Atocha pályaudvar dzsungele

Ha valami igazán különleges élményre vágysz, semmiképp se hagyd ki Madrid pályaudvarát, az Atocha-t. Szerintem ez az egyetlen pályaudvar Európában, ahol óriás trópusi növények vannak, alattuk pedig teknősök úszkálnak. Mi teljesen odáig voltunk tőle, olyan mint valami pálmaház.

Atocha Pályaudvar Madridban

Az madridi Atocha pályaudvar belülről

Teknősök az Atocha pályaudvaron
Follow my blog with Bloglovin

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük