A hely, amihez nem kell Photoshop: Plitvicei-tavak

Mivel már hosszú ideje nem voltunk családi nyaraláson, idén júniusban úgy döntöttünk, megnézzük a híres Plitvicei-tavakat. Mint valószínűleg sokan mások is, az évek során többször elhajtottunk mellette útban a horvát tengerpart felé, de idáig még nem sikerült bejutnunk. Úgyhogy idén ez lett a célállomás. A tavaknál töltött pár nap életem egyik legszebb élménye volt. Mindig is imádtam a természetben lenni, de ez a hely valami elképesztően irreálisnak hatott. Sok képet nézegettem róla, mielőtt mentünk volna, de mindről azt gondoltam, hogy gondos utómunka eredménye. Jó hírem van: nem az. A Plitvicei-tavak pontosan annyira gyönyörűek élőben is, mint az első képen a Google képkeresőjében.

Plitvicei-tavak felülről

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park Horvátország legnagyobb nemzetei parkja, és az UNESCO világörökség része.  A 16 tó és 92 vízesés 300 km²-en terül el. A mészkő és dolomit hegyek között utat törő víz a mai napig is alakítja a tórendszer szerkezetét. A parkban található barlangok, ösvények, mohával borított hegyek, hatalmas zúgó vízesések, vízililiomokkal tarkított tavak és a kristálytiszta türkizkék víz többször keltette bennem azt az érzést, mintha Új-Zélandon lennék a Gyűrűk Ura forgatásán. Káprázatos hely!

Plitvicei-tavak

Kilátás a Plitvicei-tavakra

A Nemzeti Park két részre osztható a 134 méteres szintkülönbségnek köszönhetően. A felső tavak területén 12 tó található, köztük a legnagyobb (Kozjak) tó is. Itt van a második legmagasabb vízesés is, ami Galovacki Buk névre hallgat és 25 méter magas. Az alsó tavak területén több a turista, ugyanis itt található a “fő attrakció”, vagyis Horvátország legmagasabb vízesése. A kreatívan Nagy Vízesésnek keresztelt csoda 78 méter magasból zúdítja le a vizet!

Plitvicei-tavak vízesés

Plitvicei-tavak út

A Plitvicei-tavak a fotósok paradicsoma. Láttatok már ilyen kék vizet? Hihetetlen, de ez tényleg így néz ki, az ultimate desktop wallpaper:

Plitvicei-tavak
Kacsa a Plitvicei-tavaban

Túraútvonalak és belépő árak

A Plitvicei-tavak Nemzeti Parknak 2 fő bejárata van, egy az alsó tavaknál, egy pedig a felső tavaknál. Mindkettőnél van egy óriási parkoló, így nem kell attól tartani, hogy nem lesz hely. A Plitvicei-tavak területén 8 különböző túraútvonal van, ezek mind hosszban, mind nehézségi szintben eltérnek egymástól. 4 útvonal indul az első bejárattól és 4 a másodiktól. Attól függően, hogy melyiket választjátok, érdemes a hozzá tartozó parkolóban megállni. A legrövidebb útvonal 2-3 óra, a leghosszabb pedig 8 óra hosszú. Mi nem apróztuk el, a “H” és a “K” útvonalakon mentünk végig. A “K” egy kicsit izgalmasabb terep, előfordul, hogy nincs út, viszont fantasztikus titkos vízesésekre bukkan az ember, mindenképpen ajánlom! Ja és itt a legkevesebb a turista is. A Plitvicei-tavak területén kis buszokkal és hajókkal is lehet közlekedni, így könnyedén be lehet járni az egész parkot 2 nap alatt. Fontos: a tóban nem lehet fürdeni!

A felnőtt napi belépő áprilistól júniusig és szeptembertől októberig 110 kuna, a főszezonban (július és augusztus) 180 kuna, az év többi szakaszában pedig 55 kuna. További infót a belépőkről itt találsz! A parkoló díj autóknak 7 kuna/óra. A Nemzeti Park egész évben nyitva tart reggel 7-től este 8 óráig. A hajó negyed óránként közlekedik, a panoráma busz szintén és minden parkolónál/bejáratnál megállnak.

Hajóút a Plivicei-tavakon

Az útvonalak nagyításáért kattints a képekre!

A Plitvicei-tavak időjárása

A Plitvicei-tavak időjárása kissé eltér a nyáron megszokott horvát klímától. Mivel a tengerszint feletti magasság 700 méter, és az Adriától sincs olyan messze (50 km), ezért itt jóval hűvösebb, párásabb a levegő, viszont iszonyúan friss! Nyáron nem nagyon megy 25 fok fölé a hőmérséklet, ami pont ideális a kiránduláshoz. A nap sem tűz sokat, inkább nedves, borús az idő. Sokat esik a környéken, nekünk is sikerült egyszer bugyiig áznunk, amikor elkapott minket egy monszunszerű vihar. Életemben nem áztam el annyira, mint akkor, de egyáltalán nem zavart. Valahogy felszabadító érzés volt az erdő közepén csurig ázni, abban a tudatban, hogy semmit nem tudunk tenni ellene és nincs hova mennünk sem. Végül befutottunk egy vadőr házába, aki nagyon kedves volt (még a magyarral is megpróbálkozott!), adott pokrócot és bekapcsolta nekünk a melegítőjét, nagyon hangulatos volt az egész.

Mikor menj a Plitvicei-tavakhoz?

Ha rám hallgattok, azt mondom májusban és júniusban a legérdemesebb ellátogatni. Ilyenkor nincs nagy tömeg, kellemes az időjárás, és a belépő árak is olcsóbbak, mint a főszezonban. A park az év többi szakaszában is csodálatos lehet, viszont az időjárás szempontjából a kora nyári időszak a legkedvezőbb. Persze ha valaki télen is megcsodálná, az is jól jár, hiszen nem csak hogy egészen más képét látja a tavaknak, de a belépő ár a harmada a júliusinak!

Milyen ruhát vigyél magaddal?

Ha nyáron mentek, akkor is vigyetek magatokkal egy pulóvert. Legpraktikusabb, ha pólóban és pulcsiban indultok el, így ha kimelegednétek a túra közben, akkor is a derekatokra tudjátok kötni. Az erdőben nincs annyira meleg nyáron sem, úgyhogy jól fog jönni a plusz felső. Mindenképp legyen nálatok esőkabát, ugyanis bármikor elkaphat egy nagy zuhé. Vegyetek sportcipőt vagy bakancsot! Nyáron szerintem bőven elég a sportcipő, mert nincs sár, és a terep sem olyan hardcore, hogy ne lehetne megmászni egy sportcipőben. A kijelölt túraútvonalak többsége le van fedve fa lécekkel, így nincs meg annak a veszélye sem, hogy összepiszkoljuk magunkat. Vannak erdőben vezető utak is, de jó időben ezek sem vészesek.

Ha már itt tartunk, a ruházat kapcsán muszáj megemlítenem az ázsiai turistákat is. Megdöbbentően furcsán tudnak öltözni néha, itt a nők 80%-a magassarkú szandálban volt!! E mellett nem tudtam röhögés nélkül elmenni…tényleg nem értem, hogy jut valakinek ilyen eszébe? “Hmmm…mit vegyek fel a kirándulásra? Ez a strasszos szandi pont jó lesz!” Whaaat?!

Na mindegy, szóval akár magassarkúban is mehettek, ők is megbirkóztak vele valahogy.

Plitvicei-tavak híd

Mi vállaltuk a vállalhatatlant és a Plitvicei-tavakON is közlekedtünk néha. Itt épp az egyik “K” útvonalat róttuk.

Kirándulás a Plitvicei-tavakon

Szállásfoglalás a Plitvicei-tavaknál

Elképesztően szép szállásunkat a booking.com-on foglaltuk, a tökéletes választás édesanyámat dícséri. Bátran ajánlom mindenkinek, 10/10. A hely neve Villa Irene, és 4 km-re fekszik a Plitvicei-tavak bejáratától. A bookingon 9,8 pontot kaptak a 10-ből, ami az oldalon elég ritka minősítés. Nem csak a szállás kifogástalan, de a tulajdonosok is nagyon cukik, segítenek mindenben és teljesen közvetlenek. Be lehet fizetni náluk vacsorára is, amit ők maguk készítenek és istenien főznek! Sokat beszélgettünk velük, apukám teljesen összespanolt Darimmal, aki elmondta, hogy korábban a feleségével egy menő pénzügyi cégnél dolgoztak Zágráb-ban, de aztán elegük lett, és úgy döntöttek megvalósítják a nagy álmukat és panziót nyitnak a Plitvicei-tavaknál. Nem is dönthettek volna jobban, egyszerűen imádtam ezt a szállást! A környezet, a berendezés, az elhelyezkedés és a vendéglátás is hibátlan, csak ajánlani tudom mindenkinek! (Sikerült elkapnom pont azt a pillanatot, amikor száz ágra sütött a nap, nem ez az általános.)

Villa Irene a Plitvicei-tavaknál

Mapless tipp

Darim elárult nekünk egy “titkos helyet”, amelyet állítólag csak a helyiek ismernek. Ez egy olyan spot volt, ahonnan a Plitvicei-tavak Nagy Vízesését felülről láthattuk. Sajnos, mivel egy szalvétára rajzolta az odavezető utat – ami ráadásul elázott -, nem tudom megosztani veletek, de mivel minden helyi ismeri, mindenképp kérdezzetek rá valakinél! Csodálatos látvány felülről a magasból zuhanó vízesés, és nincs egy darab turista sem! Bevallom, én kicsit úgy éreztem magam, mint aki a Jurassic Parkban jár éppen (ez egyébként az egész túrára igaz volt vegyítve egy kis Gyűrűk Urával).

Plitvice Nagy Vízesés

A vízesés tetején:

Titkos kilátó a Plitvicei-tavakra

Ha tehetitek, látogassatok el a Plitvicei-tavakhoz amint tudtok, mert úgy tudom, lassan limitálni fogják a látogatók számát, mondván veszélyeztetik a természeti örökséget. 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük