Európa legnaposabb városa: Madridi látnivalók

Madridi látnónivalók

Az egyik barátnőmnek van egy irigylésre méltó jó szokása, mégpedig hogy minden születésnapján elutazik. Két éve októberben megbeszéltük, hogy együtt megyünk el valahova, ugyanis akkoriban felháborítóan kevés időnk volt egymásra. Nem volt konkrét célunk, csak abban voltunk biztosak, hogy menni akarunk. Végül három, borzasztóan primitív okból kifolyólag Madridra esett a választás:

1. Októberben ott még szinte nyári meleg van

2. Egyikünk sem járt itt korábban

3. Oda-vissza 20 ezer Ft volt a repülőjegy

Így hát egy esős októberi délutánon elindultunk a napsütötte Madridba.

Szállásfoglalás Madridban

Ismét az Airbnb-hez fordultunk segítségért, amikor elkezdtünk szállást keresni. Szállásfoglalásnál egy olyan szempont van, amiből semmiképp nem engedek, ezen kívül a többi nem nagyon érdekel: sétával is el tudjak jutni a centrumba. Ez az olyan kilométer hiányosoknak jól jön, mint én, ugyanis amikor lesétálok 15 kilométert egy nap, a nap végén megnyugtató érzés, hogy nem kell átszelni még a fél várost mindenféle tömegközlekedési eszközzel. Szóval lefoglaltunk egy lakást a Centro-hoz közel, a Lavapiés negyedben (ez egy metro megálló neve is egyben). A hely tökéletesen megfelelt a célnak, bár ha egyedül mentek, vagy csajos kirándulást terveztek, inkább a La Latina negyedet, vagy a Puerta del Sol környékét ajánlom, ezek kicsit biztonságosabbak. Ugyan Madrid Spanyolország legnagyobb városa (607 km²), szerencsére a fontosabb látnivalók és parkok mind a Centro közelében vannak, így nekünk is csak egyszer kellett metróra szállnunk, amikor 17 km séta és 2 üveg Corona után már nem éreztük magunkban annyira az erőt, hogy lábon jussunk haza.

Bejutás Madridba

Mivel éjfél körül érkeztünk meg a madridi reptérre, és az Airbnb-s szállásadónk már szanaszét zaklatott minket a spanyol!! nyelvű üzeneteivel, hogy mégis hol vagyunk már, hívtunk egy Uber-t, hogy minél előbb odaérjünk. Ha nincs ilyen késő és nem sietünk ennyire, valószínű, hogy inkább buszra szállunk, ugyanis, mint minden nagyobb európai városban, itt is van reptéri transzfer busz. Az Airport Express a nap 24 órájában jár, az év minden napján és mindössze 5 euro a jegyár (az Uber-ért 25 eurót fizettünk). Az út a belvárosba kb. fél óra, bármelyik verziót is választjuk.

Madridi látnivalók

Miután minden parkot végignéztük, a madridi nevezetességeket vettük célba. Többnyire kívülről tettük ezt, ugyanis, mint a turista látványosságoknál általában, mindenhol kígyózó sorok álltak, mi meg inkább sangriázással töltöttük el az időt, minthogy várjunk a bejutásra.

Amit érdemes megnézni

Madridi királyi palota

A Palacio Real de Madrid, vagyis a királyi palota a madridi látnivalók közül az egyik legnépszerűbb. A palota rendkívül impozáns, barokk stílusban épült újjá egy tűzvész után. Őszinte leszek; én nem rajongok az ilyen típusú látványosságokért, inkább kívülről szeretem csodálni az épületeket, mintsem hogy a turisták lábán taposva rohanjak végig a termeken, mert ezt “muszáj látni”. Azért megtettük, ami tőlünk telik, és megpróbáltuk a bejutást, de a tekergő sor miatt valahogy elment a kedvünk. A belépő egyébként nem olcsó, 10 euro/fő, viszont hétfőtől csütörtökig délután 4 és 6 között ingyenes a belépés. További infókat a jegyárakról és kiállításokról itt találsz!

A királyi palota kertjéről, a Sabatini kertről pedig itt olvashatsz!

A madridi királyi palota

Plaza de Cibeles

A Plaza de Cibeles tér környéke Madrid egyik legszebb része. A neoklasszikus stílusban épült márvány szobrok és épületek övezte tér Madrid egyik szimbóluma. Ide fut be a Gran Vía, és itt található a Cybele Palace, vagyis a városháza épülete. Nekem ez tetszett mind közül a legjobban, elképesztően elegáns éjjel-nappal egyaránt.

Cybeles Palace Madrid

Cybeles Palace éjjel

Mapless tipp

Az útikönyvekben nincs benne, így kevesen tudják, hogy az épület tetején található egy kilátó, vagyis “mirador”. Amikor itt jártunk, mi is véletlenül fedeztük fel, ugyanis gyanús volt, hogy az épületen belül mindenki a lifthez igyekszik. A kilátóba a jegyet az épületen kívül lehet megvenni, 2 euro a jegyár. Hétfőnként zárva tart, keddtől vasárnapig látogatható 10:30-13:30 és 16:00-19:00 között. Az épület 8. emeletén található kilátóba fél órás turnusokban engedik fel a látogatókat. Mindenképpen megéri felmenni, nincs tömeg és egész Madrid a szemünk elé tárul.

Plaza de Cibeles kilátó_madridi_latnivalok

Kilátás a Cybeles Palotából

Plaza Mayor

A Plaza Mayor Madrid főtere. Egykor a bikaviadalok népszerű helyszínének számított, ma éttermeknek és kávézóknak ad helyet. Annak ellenére, hogy a főtéren nyilvánvalóan magasabb áron tudunk vacsorázni, mint egy félre eső kis utcában, mindenképp ki akartuk próbálni, mit tud itt egy étterem. Beültünk hát a Restaurante Liana-ba, és kellemesen csalódtunk. Bár tény, hogy a legdrágább étkezésünk volt az 5 nap alatt, picit sem bántuk, hogy adtunk az érzésnek. A tér este baromi hangulatos, a kiszolgálás remek volt (három pincér ugrált körülöttünk), a kaja pedig isteni. Előételnek dinnyét ettünk sonkával, majd egy seafood paellát, desszertnek pedig crema catalana-t. Utóbbi a katalán konyha tipikus édessége, én egyszerűen imádom, annyira isteni! Mindenképp próbáljátok ki, ha arra jártok! A vacsorát megfejeltük még egy finom spanyol borral, ezzel együtt kb. 70-75 eurót hagytunk ott.Plaza Mayor Madrid

Plaza Mayor este

Paella vacsora a Plaza Mayoron

Puerta del Sol

A Puerta del Sol Madrid legnyüzsgőbb tere, pár perc sétára található a Plaza Mayor-tól. A korábban városkapuként szolgáló Puerta del Sol két dologról nevezetes; az újévi szőlőszemekről és a 0 kilométerkőről. Régi hagyomány, hogy szilveszterkor a madridiak összegyűlnek a téren, és az óra 12 ütésére 12 szőlőszemet fogyasztanak el. A történet az 1909-es évig nyúlik vissza, ugyanis abban ez évben annyi szőlő termett, hogy ingyen osztogatták. Ekkor vált szokássá a szőlőszem fogyasztás az év utolsó napján, a jövő év hasonlóan gyümölcsöző termése reményében.

Puerta del Sol Madrid

Templo de Debod

A templomhoz a Plaza de Espana metró megállótól sétáltunk fel, a Parque del Oeste-n keresztül. Az emlékmű kissé kilóg a madridi látnivalók sorából, mivel Egyiptomból származik. Az egyiptomi kormány ajándéka volt a spanyol állam részére, amiért segítséget nyújtottak az ősi műemlékek megmentésében az Asszuáni-gát építésekor. Szuper kilátás nyílik a Királyi Palotára és állítólag a naplemente sem utolsó innen.

templo_de_debod_madridi_latnivalok

La Latina negyed

A La Latina Madrid legrégebbi negyede, itt találhatóak a legjobb tapas bárok, kávézók és szórakozóhelyek. Leghíresebb utcája a Calle de Cava Baja, ahol minden este az utcán áll a sor a tapasokért. Még ha nem is esztek itt, a hangulata miatt feltétlenül érdemes megnézni, pezseg az egész környék! Egyik este mi itt vacsoráztunk:

Tapas bár a La Latina negyedben

Tapas tál vacsorára

Nem mellesleg a környéken van egy különleges madridi látnivaló, világ legrégebbi étterme is, a Sobrino de Botín, ahova szintén benéztünk. Az étterem 1725 óta üzemel megszakítás nélkül, így kiérdemelte a világ legöregebb éttermének járó Guiness Rekordot (az oklevél kint van az étterem ablakában). Érdekes módon egyáltalán nincsenek elrugaszkodott áraik, úgyhogy nyugodtan elfogyaszthatunk egy jó gazpacho-t, ha arra járunk.

A világ legöregebb étterme

A La Latina negyed másik érdekessége, hogy dübörög a street art, rengeteg a graffiti, és nagyon jól állnak a falaknak. Volt egy kedvencünk, ahova többször is vissza tévedtünk fotózni.

La Latina negyed graffitis fal

Madridi graffiti fal

Madridi látnivalók: Épületek

Érdemes időt szánni arra is, hogy csak céltalanul sétálgassunk az utcákon, hiszen a város épületei tényleg csodálatosak. Számomra meglepő volt, hogy milyen szépen karbantartják az épületeket, mindegyik tiszta és felújított. Szóval ne csak a térképet nézzétek és ne bújjatok el a telefonotokba sem, inkább nézzetek fel, megéri! 

Madridi utcakép

La Latina negyed utcái

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük